Με το σύνθημα “Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς  αύριο“ ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α   Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Το νερό έχει τεράστια και ζωτική αξία για τα νοικοκυριά μας, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αξία του είναι μεγαλύτερη από το κόστος του. Αν παραβλέψουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, διακινδυνεύουμε την έλλειψη  αυτού του πεπερασμένου, αναντικατάστατου πόρου (Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, FAO).

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, όπου όλα γύρω μας έχουν αλλάξει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, ας συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειές μας για την προστασία και την εξοικονόμηση του νερού τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο, να εφαρμοστεί μια πιο συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων και να γίνει εξορθολογισμός στη χρήση του νερού ιδιαίτερα στη γεωργία (πχ μέσω της εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού και της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών).  Είναι εξίσου σημαντικό, ο καθένας μας ξεχωριστά να υιοθετήσουμε απλές συνήθειες εξοικονόμησης του νερού στην καθημερινότητά μας όπως για παράδειγμα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να πλένουμε τα πιάτα με κλειστή τη βρύση καθώς και να φροντίζουμε για την άμεση αποκατάσταση τυχόν βλαβών στα υδραυλικά του σπιτιού μας, ώστε  να κάνουμε πράξη το σύνθημα της ημέρας «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο».

Προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας νερού  παραθέτουμε  όμορφες φωτογραφίες της Αλμωπίας μας, ενός τόπου με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, το  πολυτιμότερο αγαθό, όπως το βλέπετε εσείς μέσα από τα δικά σας τα  μάτια.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ