Όπως είναι γνωστό, όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται ανελλιπώς δειγματοληψίες στα λύματα της πόλης μας, με σκοπό την ανίχνευση ποσοτήτων του ιού Covid-19. Οι συνδημότες μας έχουν ενημερωθεί  σχετικά με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνεται η περιοχή μας και σε προηγούμενες ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στις 11/12/2020 και 14/01/2021.

Τη σταθερή διατήρηση του ιικού φορτίου των λυμάτων σε «Αρνητικό», επιβεβαιώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας. Από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι και την πιο πρόσφατη δειγματοληψία που τελέστηκε στις 18 Ιανουαρίου, για την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα η ανάλυση και ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, όλες οι μετρήσεις κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο.

Έπειτα από τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα πριν τις 7 Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες των 8, 11, 15 Ιανουαρίου επιβεβαιώνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα έχει μειωθεί σε επίπεδο «ΑΡΝΗΤΙΚΟ»

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε βάσει των  νέων  δεδομένων των επιστημόνων, την ύπαρξη κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη Βόρειο Ελλάδα, όπου προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας γενικά.

Όπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες:

θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας“.

Με  την συνεχή προσπάθεια όλων μας,  έχουμε φτάσει σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο.

Με την ίδια προσπάθεια ενωμένοι, ας διατηρηθούμε στην κατάσταση αυτή με στόχο την άμβλυνση της.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 

ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ